ADT hosting v roce 2023

ADT hosting v roce 2023

Rok 2023 sebou přináší zdražení hostingu kvůli cenám na trhu, ale zároveň se můžeme těšit i na mnoho pozitivního.

Proč ADT hosting

Nejdříve si připomeňme 3 pilíře, na kterých ADT hosting stojí:

Maximální dostupnost

Chceme nabídnout maximálně bezvýpadkový provoz pomocí HA clusteru. Tím zamezíme výpadku při hardwarové poruše nebo při aktualizaci hardware a software. Také tím minimaluzujeme riziko poškození integrity dat (což se může stát při poškození hardware, nedostatku místa na disku nebo softwarové chybě), při kterém by muselo dojít k obnově dat z externí zálohy. A obnovit stovky GB z externí zálohy může zabrat celý den.

Současný cluster sestává ze 3 serverů - jádro tvoří 2 high end servery s totožnou konfigurací, na kterých jsou uloženy veškeré aplikace i data. K fungování databázového clusteru je však zapotřebí ještě třetí server, který není identický s prvními dvěma, ale kapacitně musí pojmout všechna databázová data a výkonově musí zvládat zpracovat všechny požadavky z prvních dvou.

Nejvýkonnější komponenty, aktuální software a load balancing

Chceme, aby naše aplikace běžely na nejlepším možném železe, protože se jedná o nejlevnější možnou optimalizaci. Zároveň používáme technologie, které podporují horizontální škálování, abychom maximálně využili výkon obou high end serverů zapojených do clusteru. Veškeré technologie používáme v nejnovějších verzích, pokud tyto verze přináší zlepšení výkonu.

High end servery obsahují procesor AMD EPYC 7313P, což je serverový procesor s největším single core výkonem ve své kategorii (16 jader, 32 vláken). Single core výkon je klíčový, neboť u PHP aplikací zajistí nejnižší možný response time každého požadavku. Veškeré požadavky jsou rovnoměrně rozprostřeny na oba servery pomocí NGINX load balanceru.

Nejbezpečnější zálohování a rychlá obnova dat

Bezpečné a spolehlivé zálohování je základem každého hostingu a mělo by splňovat několik následujících podmínek:

ADT zálohování splňuje vše výše uvedené. Backup server je dostupný pouze přes VPN. Zálohy databáze provádíme jako full backup, abychom zajistili jejich nejrychlejší možnou obnovu. Disky, na které zálohy probíhají, jsou šifrované. Zálohy provádíme s následující retencí:

Co plánujeme pro rok 2023 a co to bude znamenat pro naše zákazníky

Dostupnost

Servery jsou nyní umístěny v datacentru v Brně. Během roku 2023 zvažujeme o přemístění jednoho serveru do datacentra do Prahy a třetího k úplně jinému providerovi, abychom ještě snížili riziko výpadku.

Výkon

Během roku 2023 plánujeme přejít na 16. generaci Dell PowerEdge serverů, které však vyšly až na konci minulého roku a ještě ani nedorazily do ČR. S tím souvisí přechod na AMD EPYC 4. generace (Zen 4), DDR5 paměti a NVMe 4. nebo dokonce 5. generace. Procesor AMD EPYC 9124, na který máme zálusk, však vyšel teprve koncem minulého roku a ještě k němu ani nejsou benchmarky.

Dále bychom chtěli v tomto roce zavést i multi master databázové řešení, abychom ještě více rozložili zátěž na oba high end servery a zvýšili tim výkon celého clusteru.

Rádi bychom také vyzkoušeli, jak naše aplikaci fungují na MariaDB, případně PostgreSQL, a v případě viditelného zvýšení výkonu na tyto technologie přejít. V opačném případě alespoň aktualizujeme MySQL na nejnovější verzi.

Nakonec bychom také rádi přešli na nejposlednější major verzi Linux kernel 6.

Zálohování

Pro zálohování bychom rádi využili Btrfs file systém se zapnutou kompresí pomocí zstd. Tímto krokem chceme snížit velikost ukládaných záloh, přičemž nesnížit rychlost případné obnovy. Samozřejmostí je šifrování veškerých dat.

Plánujeme také navýšení upload linky, ke které je server připojen, pro ještě rychlejší přenos dat v případě obnovy.

To nejlepší nakonec

Veškeré výše zmíněné vylepšení nepovedou k navýšení ceny hostingu směrem k zákazníkům, budou hrazeny z naší marže.

Zvažujeme i uzavření dlouhodobější smlouvy s hostingovou společností (na 2-3 roky), pokud bychom byli schopni lépe dosáhnout výše uvedeného nebo lepších cen.

Závěrem

Vzhledem k ceně hostingu i času stráveném na inovacích a údržbě bychom nebyli schopni výše uvedené provozovat bez našich zákazníků. Věříme také, že výše uvedené nebudou naši zákaznici schopni nalézt nikde na trhu. Proto doufáme, že tato symbióza přetrvá i v roce 2023.