Novinky 5/2023

Novinky 5/2023

V předchozím článku jsme slibovali na rok 2023 řadu změn a vylepšení týkající se hostingu a architektury, na kterém náš hosting běží. A mnoho z nich se nám již podařilo realizovat.

Nejmodernější dostupný hardware

Během května jsme přešli na nové servery, které využívají nejmodernější dostupný hardware na světě:

A abychom z dodaného HW dostali opravdu maximum, aktualizovali jsme Linux Kernel na verzi 6.

Dle našich benchmarků na reálných aplikacích, které na serverech provozujeme, došlo ke zrychlení minimálně o 30 %. Běžně se tak načítá vstupní stránka našich zákazníku do 100 ms.

Jen pro představu - pořizovací cena HW se pohybuje kolem 800 tisíc korun. Opravdu se tedy nejedná o HW, který si koupíte běžně na Alze. 🙂

Multi Master replikace

Spolu s přechodem na výkonnější hardware jsme zavedli také multi master replikaci databáze, čímž jsme významně zlepšili rozložení zátěže mezi naše 2 primární servery. Díky tomu došlo k dalšímu zrychlení provozovaných aplikací, uvolnění prostředků pro jejich další růst a snížení lagu při výpadku nebo údržbě jednoho ze serverů.

Porovnání MySQL 8 vs MariaDB 11

V roce 2023 vyšla po 10 letech nová verze populární databáze MariaDB, přímá konkurence MySQL databáze, kterou využíváme na našich projektech. Verze 11 je teprve ve stavu "alpha", tedy není určená pro produkční použití, každopádně jsme se rozhodli ji vyzkoušet a porovnat výkon oproti naší stávající MySQL databázi.

Testy jsme provedli opakovaně, a to jak na databázi distribuované benchmarkovým softwarem sysbench, tak také na konkrétních projektech našich zákazníků. Výsledkem je, že naše stávající MySQL databáze je asi o 20 % rychlejší než MariaDB, přestože dostupné benchmarky na internetu tvrdí opak. Důvodem může být to, že jsou veřejně dostupné benchmarky prováděny na slabém hardware, kde může MySQL ztrácet, ale na high end hardware, kterým disponujeme, naopak dominuje.

Spolu s benchmarky jsme také provedli aktualizaci MySQL na verzi 8.0.32.

Do budoucna budeme samozřejmě dále porovnávat všechny naše technologie, abychom si byli jistí, že používáme state-of-the-art technologie, jak je u nás zvykem.

Zálohování

U našeho zálohovacího serveru jsme kompletně vyměnili veškeré disky za rychlejší a kapacitně větší alternativy a nasadili na nich BTRFS, který nám umožní zálohy lépe verzovat a zároveň šetřit místo, což povede k ušetření nákladů, které naši zákazníci platí za obsazené místo.

Kromě disků jsme také aktualizovali síťové prvky pro maximální propustnost zálohovaných dat. Přeci jen se jedná o terabajty dat. 🙂

Zároveň jsme se také rozhodli uchovávat ještě jednu kopii zálohovaných dat na šifrovaném disku uloženém v sejfu s minimálním přístupem a naprosto odděleného od internetu. Data na tomto disku budou aktualizována jednou měsíčně.

Co to bude naše zákazníky stát

Zavedení výše uvedeného do praxe nás stalo nemalé finanční prostředky a zabralo stovky hodin práce, ale jak už bylo zmíněno v citovaném článku ze začátku roku, naše zákazníky to nebude stát ani korunu. Naopak v případě zálohování mohou i ušetřit.

Troufneme si tvrdit, že je to v dnešní době zvyšování nákladů a s tím souvisejícím šetření poměrně ojedinělý jev. Ale kde bychom byli bez našich zákazníků?

Zajímavost nakonec

To, že se jedná o bezprecedentní hardware na českém trhu svědčí i jeho cena u konkurence - pro zajímavost jsme si nechali naše řešení nacenit u jednoho významného hostingového providera a došli jsme k ceně necelých 400 tisíc bez DPH měsíčně, viz přiložený screenshot z komunikace. No, neberte to. 🙂